Pogosto se pogovarjamo o tem, da smo zgubili pravi stik samih s seboj, s skupnostjo in z naravo. Živimo hitro, površno in namišljeno (nerealno). Kaj bi lahko naredili? Zelo pomembno je obuditi v sebi občutke sočutja in željo, da bi delovali tako, kot je dobro tudi za druge. 

Najbolj preprosta tehnika, ki je pri tem v pomoč, je ponotranjanje oziroma meditacija. Vzami si ta prispevek kot podarjeni, brezplačni tečaj meditacije. Primerna je za vsakogar, tudi za otroke. Zanjo ne potrebujemo posebnih rekvizitov niti novih oblačil, lahko jo izvajamo sami ali v skupini, nima nobenih neželenih posledic, ob rednem in pravilnem izvajanju hitro napredujemo in opazimo pozitivne spremembe.

Čeprav je splošno znano, kako koristna je meditacija, pa le redko slišimo, kaj to pravzaprav je, kako poteka, kako se je lotiti. V naši kulturi je meditacija enačena s sanjarjenjem, z zamaknjenostjo, morda celo z lenobo. Vse to je lahko res, če je ne razumemo pravilno. Meditacija naj ne bi bila beg pred svetom, ampak ravno nasprotno – način, kako se umirimo in zberemo, da lahko v svetu uspešno delujemo.

Kaj lahko pričakujemo od meditacije:

  • sprostitev napetosti v telesu, 

  • umiritev misli, 

  • sproščanje čustvene napetosti, 

  • izboljšanje koncentracije in spomina, 

  • občutek notranjega miru (vse je u redu), 

  • drugačen vpogled v vsakdanje situacije/zavedanje, 

  • raziskovanje dimenzij enkratnega notranjega sveta, 

  • uglasitev z drugimi na srčni ravni, ne mentalno.

Vsaka aktivnost, s pomočjo katere se zavestno (hoteno, z lastno voljo) zazremo vase, umirimo um in usmerimo pozornost izključno na svojo prisotnost v določenem trenutku, lahko imenujemo meditacija. Najbolj preprosta meditacija je usmeritev pozornosti na dihanje. 

Kako začeti meditirati? 

Izberite prostor, kjer vas med meditacijo nihče ne bo zmotil. Udobno se namestite, najboljši položaj je sede, s poravnano hrbtenico in sproščenimi rameni. 

Stopala naj bodo na tleh, roke položene v naročje, dlani odprte navzgor. Mehko zaprite oči, da se odmaknete od vtisov iz okolja in lažje vstopite v svoj notranji prostor. Oči gledajo nekako navznoter (s tem se ni treba preveč ukvarjati). Opazujte svoje dihanje. Dihajte, kot vam ustreza, ne spreminjjte ritma, le spremljajte vdih in nato izdih. Vso svojo pozornost usmerite na dihanje. To je vse. Popolnoma se prepustite doživljanju in sprejemanju sebe. 

Takšna meditacija lahko traja le nekaj minut, a ima vseeno učinek, ki ga pričakujemo. Sčasoma meditacijo spontano podaljšujte. Lahko jo dopolnite tako, da si ob vdihu v mislih rečete JAZ in ob izdihu SEM. S preprosto resnico jaz sempostane meditacija že dolgo pogrešano potovanje k samemu sebi. Kadar medtirate več kot deset minut, se telesna temperatura zniža, zato si že prej ogrnte ramena z mehko odejico.

Vodena meditacija (tečaj meditacije v “živo”)

Veliko lažje gre, če te pri meditaciji kdo vodi (vodena meditacija). V Novi šoli pogosto izvajamo vodene meditacije, svetujemo, kako lahko meditirate sami in učimo tudi, kako voditi druge v meditacijo. Naše meditacije so zelo raznovrstne, po času trajanja, tehniki, vsebini in načinu meditranja, zato da vsak najde tisto, ki mu najbolj ustreza: 

reiki meditacija (gassho) 

barvna meditacija po čakrah

meditacija za vzpostavljanje notranjege stabilnosti (axsis mundi)

zvočna meditacija 

meditacija z Bachovimi esencami (plesi v krogu)

aktivna Osho meditacija (kundalini)

kreativne meditacije za boljšo povezanost z Zemljo (po M. Pogačniku)

meditacija v tišini

skupinska meditacija (reiki transmisija)

Dobra meditacija je počitek in regeneracija, podobno kot globoko brezskrbno spanje.