Opis in napovednik dogodka "Dinamika skupine"

Dinamika skupine(delavnica izven rednega programa šole)

Dinamika skupine je svojevrstno improvizrano terapevtsko gledališče, v katerega prinesete svoje zgodbe s seboj. Vsaka postavitev zgodbe na oder je tenkočutna, originalna in neponovljiva energetska zgodba, ki je resnična podoba vaših življenj, morda družinske sage skozi več generacij, ali podrobna analiza odnosa med moškim in žensko, staršem in otrokom, sodelavci, med človekom in usodo.

Rokopis - Utrinki z dinamike skupine
Pridi na dinamiko skupine!


8.junij 2024

Skupina je tokrat namenjena samo mladim (do 30 let)

Ljubljana, Kavarna Sputnik
ob 9h zjutraj.
Prijavnica je na dnu strani
Dinamika skupine je svojevrstno gledališče, kjer naključni igralci vstopijo v resnične zgodbe. Lahko ste le neopazen gledalec, pa se vas bo njihova resnica dotaknila globlje, kot bi pričakovali. Vaša zgodba bo izpostavljena le po dogovoru ob prijavi. 

Dinamika skupine-Za katero priznanje se v življenju najbolj trudimo?
V dinamiki skupine lahko sodelujete na tri načine; kot oseba, katere zgodba se postavi, kot igralec ali igralka ene od vlog ali pa samo skozi opazovanje dogajanja. Za vse tri oblike sodelovanja ni potrebno imeti nobenih izkušenj, energijskega znanja ali posebnih sposobnosti.

Pri prijavi udeležbe na dinamiki morate samo napovedati, če želite postavitev vaše zgodbe. Za igranje vlog ali samo pasivno opazovanje se odločite sproti med samim dogajanjem.

Ne glede na to, za katero obliko sodelovanja se boste odločili, je energija odkrivanja plasti vsake zgodbe tako močna in simbolno sporočilna, da se lahko z njo poveže vsakdo in dobi vpoglede v zgodbe svojega življenja.

Dinamika skupine v Novi šoli
Če ste v življenju brez pravega navdiha in izgubljate smisel, vas vabim, da nekaj spremenite.
Zdaj v meditaciji uživam in sem jo vnesla v svoj vsakdan Tjaša

Spet postajam samozavestna, ljubljena in vedno nasmejana.
Nataša


Šolo doživljam kot veliko reiki družino.
Marija


Ljudje, ki jih imam rada, tudi zelo dobro sprejemajo moj reiki. Prav užvam.
Urša

Navdušena nad šolo in možnostjo, da se v dveh letih toliko naučiš. To so moje sanje
Bina


Imam vedno več trenutkov, ko opazim, kako močno se mi
oglaša intuicija.
Irena


Vsa mnenja >>

joga smeha, zdravje, nova šola, sprostitev
Utrinek iz delavnice joge smeha. Foto: Hana Splichal

Intervju z Bebo Splichal, terapevtko dinamike skupine

Beba, se da enostavno razložiti, kako deluje dinamika skupine?

Pri posamezni postavitvi zgodbe oziroma situacije posameznika kanaliziram biopolje ene ali več oseb in ob tem energijsko podpiram proces, da steče v najvišje dobro vseh udeležencev. Seveda iščemo resnico, vendar v takšni obliki in obsegu, kot je v tistem trenutku spodbudno in v pomoč tistemu, ki išče odgovore.

Osnova mojega dela kot terapevtke je vstopanje v vaše druge, vzporedne resničnosti. Fizična realnost, ki jo največkrat doživljamo kot edino, je seveda najpomembnejša, saj je to naša učilnica. Vendar imamo na srečanju priložnost, da pogled razširimo, vidimo več, doživimo, zavestno izbiramo prave situacije zase, prispevamo k dobremu, k medsebojnem razumevanju. Ugotovimo, da so povsod možne izbire. Razumemo, kje lahko odgovorno prispevamo in kje bi bilo boljše za vse, da odnehamo. Dinamika skupine pokaže, kako se je vse skupaj začelo, gre prav v začetek začetkov, v maternico.

Včasih kakšno reč razumeš šele takrat, ko jo vidiš tako, kot takrat, ko si bil še otrok z mamo in očetom ali brez njune pozornosti. Ko se partnerja ne marata več, ju peljem tja, kjer sta se zaljubila. Po časovni osi hodimo tako dolgo, dokler sledimo ljubezni. Ko je ni več, smo prišli tja, kjer je nastala razpoka med njima.

Ali je dinamika skupine isto kot postavitev družine?

Postavitev družine je način razreševanja težav v družini s pomočjo metode, ki jo je razvil Bert Hellinger, terapevt švicarskega rodu. Metodo danes uporabljajo mnogi psihoterapevti in družinski svetovalci po vsem svetu. Nekateri jo izvajajo dosledno po ustanovitelju Hellingerju, mnogi jo vključujejo v svoje terapije in povezujejo z drugimi pristopi.

Dinamika skupine ima nekatere podobne skupne imenovalce, a se v marsičem razlikuje od klasične postavitve družine. Združujem namreč energijsko podporo, karmično diagnostiko in regresoterapijo. Pri izvajanju je pomemben začeten uvid v biopolje osebe, ki želi postavljati svojo situacijo, da se oblikuje ustrezno vprašanje. Potek postavitve je odvisen prav od jasne namere, kaj nas pravzaprav zanima oziroma kakšne odgovore iščemo. Velikokrat se zgodi, da je terapevtski učinek s tem že dosežen.

 

Kaj pomeni postavljati svojo zgodbo oziroma situacijo?

Udeležba na dogodku še ne pomeni, da bo izpostavljena vaša osebna zgodba ali da boste nenadoma vi na vrsti, da nekaj poveste. Običajno lahko kanaliziram le šest do osem zgodb. Ker je število omejeno, se vnaprej dogovorim s tistimi, ki bi želeli osebno postavitev. To pomeni, da bomo s pomočjo udeležencev, ki bodo predstavljali vas in druge osebe v vaši situaciji, pokazali in povedali, za kaj v resnici gre in kakšne so možne rešitve. Tisti, katerega osebno zgodbo postavljamo, in ostali udeleženci, ki niso vključeni kot igralci oziroma mediji, le opazujejo dogajanje.

 

Bi lahko to podrobeje razložila?

Bom poskušala kar se da poenostaviti. Treba je vedeti, da ni nobenega pravila, kako bo postavitev potekala, saj se vse odvija na energijski ravni, na katero ne smem in niti ne želim vplivati. Moje delo je le kanaliziranje določene situacije, ki jo nekdo izpostavi. Pri tem sem izjemno skoncentrirana, saj gre kljub spoštovanju biopolja vsake osebe za neko vrsto posega v to intimo. Tu je zelo pomembna etika. Na dinamiki skupine hodimo po prsti, če me razumete.

Ko prenesem odtis, matriko biopolja v izbrane predstavnike, so ti samostojen medij. Oni vedo vse. Na meni je le, da spregovorijo oziroma na drug način pokažejo, da bi lahko to resnico razumeli. Ta energijski prenos se vsakega zelo dotakne, tudi tistih, ki samo opazujejo. Resnica je tista, ki sproži pri vseh udeležencih zdravilno transformacijo.

Torej gre za zdravilne energije?

Dotik z resnico je hkrati stik z večjim, z nečim, kar je bistvo. To hkrati pomeni, da se s pomočjo doživetega vsak dotakne svojega bistva. In to je izjemno zdravilno na vseh nivojih, čustvenem, mentalnem in informacijskem.

Kdo je lahko predstavnik, igralec?

Temu raje rečem, da si medij. Po kratki predstavitvi situacije, med udeleženci izberem tiste, ki bi bili lahko medij za določeno osebo, ki jo želim prikazati. Najraje izberem takšne, ki še nimajo izkušenj in mislijo, da tega sploh ne znajo. Zakaj? Zanje vem, da bodo na dinamiki skupine doživeli nekaj posebnega, namreč spoznanje o prenosu energij. Ne bodo več razmišljali, ali verjamejo ali ne, ker bodo točno vedeli, za kaj gre. To spoznanje pri marsikomu zamaje stara prepričanja, odmakne strahove in odpre nova vrata v doživljanju sebe, drugih, časa, prostora, življenja in smrti.

Vsak lahko brez pojasnila zavrne moje povabilo, da bi “igral vlogo”, lahko se tako dogovorimo že ob prijavi na dinamiko skupine. Seveda ne gre za igro – izbrane osebe namreč povedem v takšno energijsko stanje, da se počutijo, govorijo in se vedejo tako, kot da so res te osebe, čeprav so lahko popolni neznanci in o tem nič ne vedo. Situacije jim ne sugeriram. Ne gre za hipnozo, vsi se ves čas popolnoma zavedajo sebe, hkrati pa prepoznajo občutke osebe, ki jo kanalizirajo. Zame je to dokaj preprost prenos kvantnega stanja, zgolj tehnika. Bistveno bolj pomembno je, kaj se bo odvilo naprej, kam pelje postavitev, kaj se dogaja, ugotoviti, kdo manjka, kdo je dominantna oseba itd. Moja naloga je, da jih pripravim do tega, da spregovorijo, včasih o dolgo zamolčanih resnicah.

Kako zapustim vlogo, ki jo prevzamem?

Medtem ko kanaliziram biopolje ene ali več oseb, energijsko podpiram proces, da steče v najvišje dobro vseh udeležencev, tudi tistega, ki je medij. Moje najmočnejše orodje pri tem je energijska podpora s pomočjo reikija.

Če se strinjaš, da si medij v določeni postavitvi, te postavim v izbran čas, lahko tudi daleč v preteklost. Počutil se boš tako kot oseba, ki jo predstavljaš, hkrati pa se popolnoma zavedaš tudi sebe in tega, da si medij. V nobenem trenutku ne izgubiš stika s seboj, to ni namen. Vse počneš zelo zavestno. Podobno kot pri nehipnotični regresoterapiji, tudi tu ne ostaneš v drugem času ali kot neka druga oseba. Če bi se počutil, kot da vloge nisi zapustil, se je treba o tem pogovoriti takoj po postavitvi. V moji 15-letni praksi izvajanja metode dinamika skupine, se je to zgodilo le izjemoma in v blagi obliki.

Nekaj drugega je podoživljanje doživetega. To lahko traja tudi več dni in pomeni, da se je osebnost odzvala na občutenja duše, vsakdanjost se je srečala z večnostjo, zamolčani občutki so izplavali na površje…. Teh procesov ne želimo ustavljati, saj pomenijo transformacijo neželenih stanj, osvabajanje, razvoj.

 

Kakšna so pogosta vprašanja za osebno postavitev?

Kaj je v najinem odnosu pravzaprav narobe?
Kako je bilo med mamo in očetom v mojem otroštvu?
Kdo jemlje nase težo družine?
Zakaj se otroka ne marata?
Kako naj uredim odnos z bivšim partnerjem?
Od kod občutek, da nikamor ne spadam?
Kako lahko prispevam k boljšim odnosom v službi?
Ali lahko pridem na dinamiko skupine in samo opazujem?

Popolnoma v redu je, če le opazujete. Presenečeni boste, koliko se vas bo dotaknila resnica, kako globoko lahko seže.

Nikogar ne izpostavljam brez njegovaega soglasja, na začetku se ne predstavljamo, začnem s kratkim napovednikom, nato pa se odvijejo vnaprej dogovorjene osebne postavitve. Ker je to enkratna, neponovljiva izkušnja transformacije oziroma vstopa v biopolje druge osebe, je večinoma vsem zanimivo tudi sodelovati kot medij. Zelo intenzivne izkušnje, ki jih delimo na dinamiki skupine, nas tako povežejo, da na koncu vsakič kar obsedimo. V vsakdanje življenje se vračamo drugačni, kot smo bili pred dogodkom, tisti, ki so le opazovali, tisti, ki so bili mediji, tisti, ki so postavljali svoje situacije, in tudi jaz. Zame je vsaka dinamika potovanje v neznano in nazaj.

Pridi na dinamiko skupine!

Ljubljana, Kavarna Sputnik
ob 9h zjutraj.
Dinamika skupine je svojevrstno gledališče, kjer naključni igralci vstopijo v resnične zgodbe. Lahko ste le neopazen gledalec, pa se vas bo njihova resnica dotaknila globlje, kot bi pričakovali. Vaša zgodba bo izpostavljena le po dogovoru ob prijavi. 

Prijavnica

Vpisi v šolsko leto 24/25 že potekajo.