Pogosto govorimo o tem, da smo zgubili pravi stik samih s seboj, s skupnostjo in z naravo. Živimo hitro, površno in namišljeno (nerealno). Treba se je ustaviti, poglobiti vase in druge ter iskreno pogledati življenje takšno, kot je. Zelo pomembno je obuditi v sebi občutke sočutja in željo, da bi delovali tako, kot je dobro tudi za druge. Pri tem bo v pomoč ta prispevek, vzami si ga kot prvi tečaj meditacije.

tečaj meditacijeTišina, meditiram

Najbolj preprosta tehnika, ki je pri tem v pomoč, je ponotranjanje oziroma meditacija. Primerna je za vsakogar, tudi za otroke. Zanjo ne potrebujemo posebnih rekvizitov niti novih oblačil, lahko jo izvajamo sami ali v skupini, nima nobenih neželenih posledic, ob rednem in pravilnem izvajanju hitro napredujemo in opazimo pozitivne spremembe.

Čeprav je splošno znano, kako koristna je meditacija, pa le redko slišimo, kaj to pravzaprav je, kako poteka, kako se je lotiti. V naši kulturi je meditacija enačena s sanjarjenjem, z zamaknjenostjo, morda celo z lenobo. Vse to je lahko res, če je ne razumemo pravilno. Meditacija naj ne bi bila beg pred svetom, ampak ravno nasprotno – način, kako se umirimo in zberemo, da lahko v svetu uspešno delujemo.
Kaj lahko pričakujemo od meditacije:

 • sprostitev napetosti v telesu,
 • umiritev misli,
 • sproščanje čustvene napetosti,
 • izboljšanje koncentracije in spomina,
 • občutek notranjega miru (vse je u redu),
 • drugačen vpogled v vsakdanje situacije/zavedanje,
 • raziskovanje dimenzij enkratnega notranjega sveta,
 • uglasitev z drugimi na srčni ravni, ne mentalno.
Kaj pomeni meditirati?

Vsaka aktivnost, s pomočjo katere se zavestno (hoteno, z lastno voljo) zazremo vase, umirimo um in usmerimo pozornost izključno na svojo prisotnost v določenem trenutku, lahko imenujemo meditacija.

Najbolj preprosta meditacija je usmeritev pozornosti na dihanje.

Tečaj meditacije
Vodena meditacija

Veliko lažje gre, če te pri meditaciji kdo vodi. V Novi šoli pogosto izvajamo vodene meditacije, svetujemo, kako lahko meditirate sami in učimo tudi, kako voditi druge v meditacijo. Naše meditacije so zelo raznovrstne, po času trajanja, tehniki, vsebini in načinu meditranja, zato da vsak najde tisto, ki mu najbolj ustreza:

 • reiki meditacija (gassho)
 • barvna meditacija po čakrah
 • meditacija za vzpostavljanje notranjege stabilnosti (axsis mundi)
 • zvočna meditacija
 • meditacija z Bachovimi esencami (plesi v krogu)
 • aktivna Osho meditacija (kundalini)
 • kreativne meditacije za boljšo povezanost z Zemljo (po M. Pogačniku)
 • meditacija v tišini
 • skupinska meditacija (reiki transmisija)

Meditacij je veliko vrst, obstajajo različne tehnike, ki pripeljejo v meditativno stanje. Vsem pa je skupno, da želi meditant utišati um, poiskati mir, spoznati svojo dušo in odpreti srce. To se lahko dogaja v tišini, ob nežni glasbi, s poudarkom na dihanju ali vizualizaciji. Meditacije so lahko vodene, pri katerih sledimo predlogom, ki jih govori učitelj v živo ali s posnetka, tako da je um zaposlen in ne more premevati misli, ki vas obremenjujejo in izčrpavajo. Dobra meditacija je zato odličen počitek in regeneracija, podobno kot globoko brezskrbno spanje.

Zavrti si tečaj meditacije spodaj in uživaj! Tečaje meditacije in znanja, povezana z intuicijo, pridobivamo v Novi šoli. Povezujemo se podobno misleči in čuteči. Klikni na spodnjo povezavo in ugotovi ali te zanima naša družba.

Poslušaj svoj prvi, brezplačni tečaj meditacije <3

Meditacija - pogosta vprašanja

Najlažje se naučiš meditirati v skupini z učiteljem oziroma vodjo meditacije. Skupina ustvari prijetno vzdušje in te spodbuja, da nadaljuješ. Oseba z izkušnjami te opozori na pomembne faze meditacije in te usmerja. Meditacija je proces, zato je en tečaj premalo. Dobro je, da te nekdo vsaj na začetku spremlja in ti svetuje.

Vodja meditacije te spremlja in ti zna svetovati ob začetniških težavah. Tečaj je zate dober takrat, ko te nauči samostojnega meditiranja brez omejitev in posebnih pravil. Meditacij je veliko vrst.

Večinoma začutimo potrebo po meditaciji takrat, ko ičemo način, da se zberemo, notranje umirimo in povežemo s seboj. Z meditacijo je to res preprosto.

Zmotno je prepričanje, da je meditacija samo za tiste, ki si želijo izkusiti nekaj nevsakdanjega ali pobegniti od resničnega življenja. Ravno nasprotno. S pomočjo meditacije se lažje zbereš in ugotoviš, kaj si pravzaprav želiš. Potem je vse bolj preprosto in z manj stresa.

Meditacij je veliko in meditiraš lahko na različne načine. Poznamo vodene meditacije, v tišini, ob glasbi, aktivne, individualne, skupinske, jogijske, transcendentalne, reiki meditacije, gong meditacije…

Najboljši tečaj ponuja oseba, ki pozna več načinov meditacije in ti lahko ponudi možnost izbire. V različnih situacijah in glede n atvoje trenutne potrebe so primerne drugačne meditacije.