5 nasvetov, po vastu vedi , kako energijsko urediti prostor: Kadar je dom prijeten in varen prostor med štirimi stenami, smo tam v harmoniji sami s seboj, kar nas izpolnjuje, spodbuja, daje občutek varnosti in sprejetosti. Lahko bi rekli, da je harmoničen prostor zdravilen, saj se nanj pozitivno odzovemo, v nas sproži vitalne procese, energija steče, čuti oživijo – na telesni in duševni ravni občutimo ugodje in pozitivno vzpodbudo. 

Vastu – dobri duh prostora5 nasvetov, kako energijsko urediti prostor

Kadar je dom prijeten in varen prostor med štirimi stenami, smo tam v harmoniji sami s seboj, kar nas izpolnjuje, spodbuja, daje občutek varnosti in sprejetosti. Lahko bi rekli, da je harmoničen prostor zdravilen, saj se nanj pozitivno odzovemo, v nas sproži vitalne procese, energija steče, čuti oživijo – na telesni in duševni ravni občutimo ugodje in pozitivno vzpodbudo.

Lahko je seveda tudi nasprotno. Že prvi vtis o prostoru je lahko odbijajoč, počutimo se nelagodno, otroci in bolj občutljivi ljudje postanejo nemirni. Razlogov, zakaj je tako, je lahko več, možno pa je, da greza neustrezno, manj primerno ali celo škodljivo lego glede na stran neba, razporeditev pohištva, uporabo barv, materialov. To proučuje vastu, veda o energijah v prostoru. K sreči lahko že z majhnimi spremembami vnesemo v prostor skladnost, ujemanje, pozitivno energijo.

Potrebovali boste tloris prostora (sobe, stanovanja, hiše, parcele) in kompas oziroma označen sever.

1. S severovzhodne smeri prihaja energija sonca, zato naj bo ta del prostora odprt in zračen. Ustrezajo mu element vode, okrogle oblike, nizke rastline, predmeti, ki simbolizirajo obilje, zdravje in duhovnost. Včasih so v takšnem vogalu postavili boghkov kot, hišni oltar, saj je to področje duhovnega in materialnega uspeha, tudi denarja. Če je ta prostor neurejen, slabo prehoden, zanemarjen, to lahko vpliva na materijalno plat življenja. Prav tako ljudje, ki bivajo v takšnem prostoru, težje najdejo smisel življenja, saj jim manjka opora v duhovnosti.

2. Na jugozahodu je dobro imeti podporo elementa zemlje: velike omare, težke posode in visoke rastline, kamne, školjke in simbol leva. Jugozahodu pripadajo predniki, teža in stabilnost.

3. Severozahod je pomemben za odnose, zato ga je seveda treba še posebno negovati. Rad ima cvetje, ptice in glasbo. Na severozahodno stran damo nekaj, kar se premika v vetru – zastavice, pojoče zvončke. Odnosi se nenehno spreminjajo, zato ni dobro, če ta prostor utesnjujemo s težkimi predmeti.

4. Na jugovzhodu vlada element ognja, zato ga spodbujamo s svečkami in lučkami.

5. Na zahodu počivamo, tam je v hiši prostor za spalnico, vendar ne za otroke. Še vastu nasvet za učenje – ko sedimo za mizo, smo obrnjeni proti severu ali vzhodu, tako bo šlo znanje kar samo v glavo.

Energijsko stanje prostora že tisočletja proučuje področje ajurvede – vastu. Modreci, rišiji, so z opazovanjem zvezd in ljudi prišli do zanimivih ugotovitev, da položaji zvezd odražajo situacije, ki jih živimo ali drugače povedano – tako kot živimo, takšne okoliščine si ustvarjamo. Ker gre povezanost v obe smeri in sta vzrok in posledica tesna sodelavca, lahko tudi s spreminjanjem lege pohištva ali z drugo barvo v prostoru pomagamo pri spreminjanju sebe in svoje življenjske zgodbe.

Vastu svetovalca je dobro imeti v svojem timu, ko začnemo načrtovati gradnjo hiše ali prenove stanovanja, saj lahko izračuna tudi najugodnejše dneve za začetek del. Ni pa nič zamujenega, saj je možno tudi kasneje marsikaj popraviti. Dovolj so lahko že manjše korekcije z barvami, oblikami, rastlinami, okrasnimi predmeti, ki jih v prostoru postavimo na pravo mesto in ustrezne smeri neba.

V Novi šoli se naučimo osnovnih zakonitosti energij prostora kar na osebnem tlorisu. Tako lahko znanje, ki ga pridobimo n aintenzivni dvodnevni delavnici kar takoj prenesemo v svoje življenje.

Kako vpliva harmonično urejen prostor?

  • izboljša komunikacijo,
  • podpre zdravje in vitalnost,
  • poveča ustvarjalnost in učinkovitost,
  • zagotovi globoko in mirno spanje,
  • odpre možnost pozitivnih sprememb,
  • povezuje z naravnimi ritmi

Kaj je VASTU?  Vastu je metoda, kako energijsko urediti prostor, da postane varen, udoben in sproščujoč prostor med štirimi stenami kamor se radi vračamo.