Modul Nove šolezeliščarstvo

Zeliščarstvo v Novi šoli

Odstirali bomo magijo zelišč, pogledali kombinacije, še posebno, katera zelišča so lahko v določenih situacijah neprimerna ali celo nevarna.

Zdravljenje z rastlinami, zeliščarstvo, nas spremlja že tisočletja. Vpeto je v mnoge tehnike zdravljenja, saj rastline s svojo visoko vibracijo in s snovmi, ki jih vsebujejo, močno vplivajo na naše počutje.

Spoznavanje zakladnice rastlinskega sveta je lahko precej drugačno od ustaljenih študijskih navad. Zelišča se predstavijo in veliko povejo o sebi in svojem delovanju že po tem, kje rastejo, kakšnega okusa so ter kako izgledajo. S tovrstnim ključem prepoznavanja je spoznavanje zelišč precej bolj poglobljeno, hkrati pa preprosto in izkustveno.

Gre za tehnike, ki so bile pogosto uporabljene v 16. stoletju, njihov glavni nosilec je bil znameniti švicarski zdravnik, zeliščar in alkimist Paracelsus. Prav na tej osnovi bomo odstirali magijo zelišč, pogledali kombiniranje zelišč, še posebno, katera zelišča so lahko v določenih situacijah neprimerna ali celo nevarna. Nekatera zelišča, so oziroma niso primerna za starejše, nosečnice, otroke ali pa se ne kombinirajo dobro s sintetičnimi zdravili. Od tu naprej je kombiniranje zelišč pravo ustvarjanje.

Nekaj osnovnih napotkov in pripravljeni boste zaplavati v svoj svet zeliščnih kreacij!

 

Zeliščarstvo s praktičnim in teoretičnim delom je eden izmed modulov Nove šole

Modul zeliščarstvo vodi Monika Mulej

Po študiju organizacije dela je začela znanje iskati drugje, v naravi, v hoji po žerjavici, plesom, čutenjem energij, raziskovanjem ekoloških vasi.

Vedela je, da jo kličejo zelišča, rastline. Pri 23. letih je začela hoditi na predavanja o zeliščih, obiskovala zeliščne kmetije, delavnice, brala knjige, raziskovala o zeliščih, kolikor se je le dalo.

Odraščala in živela je na osamljeni hribovski kmetiji, kjer je bilo zelišč v izobilju.

S prvo oddajo o zeliščih jo je pot peljala na lokalni radio. Rada je imela delo novinarke, najlepše pa je bilo, da je imela dovolj časa za nabiranje zelišč. In takrat je že registrirala osebno dopolnilno delo, šla na prvo stojnico in imela svoj mali zeliščni vrt. Dobila je svojo radijsko oddajo “Zeliščni šopek”.

Dva meseca se je učila pri zeliščarju Darrelu Martinu v Louisiani, v Ameriki. Domov se je vrnila še bolj odločena, da nadaljuje pot z zelišči. Danes se ukvarja z zelišči, predava, vodi delavnice in živi na zeliščarski kmetiji z možem in dvema otrokoma. Pogosto jo sprašujejo, ali se lahko preživljaš z zelišči. Če je to tisto, kar rad delaš, je v tem tudi veliko veselja, zadovoljstva, osebne izpolnitve, odgovarja, in verjame, da le tako lahko daš najboljši prispevek drugim.

V Novi šoli vodi seminar, kako začutiti rastline in si do zdravega imunskega sistema pomagati z zelišči.