V vijolično se oblačijo ženske, ki so edinstvene, samosvoje in se ne bojijo biti drugačne. Prav vijolična jim daje odtenek izjemnosti. Vijolična je barva sanj in domišljije. Pravi izziv za jesenske dni so barve na krožnikih. Predlagamo nekaj res nenavadnega – vijolično juho. Strast se prebudi takrat, ko je v zraku vsaj malo tveganja, predrznosti in užitka. 

Rdeče zelje je v resnico modro, v tej juhi pa se bo z dodatkom kisa spremenilo v vijolično.

To je barva, ki navdihuje in spodbuja ustvarjalnost. Vijolična prinaša mir, sočutje, ljubeznivost. 

Ne maraš vijolične? Pa poglejmo možne vzroke: strah pred avtoriteto, odklonilen odnos do duhovnosti, pomanjkanje vizije, pretirana navezanost na preverjene in varne reči. 

Recept

Vijolična juha

glava rdečega zelja

rdeča čebula

jabolko sladkega okusa

2 žlici oljčnega olja

žlica balzamičnega kisa

sol in poper

timijan

(če je možno svež)

500 ml jušne osnove

strok česna

za pest indijskih oreščkov

ali

rastlinska sladka smetana za kuhanje

Jušno osnovo  pripravite iz mešanice začimb za zelenjavno juho ali jušne kocke, vroče vode in soli po okusu. Seveda je še boljše, če jo skuhamo iz sveže jušne zelenjave: pol ure kuhamo narezan korenček in gomolj zelene, peteršiljevo korenino, zrno popra, sol, lovorjev list, zelene liste luštreka in peteršilja. Ko je kuhano, precedimo in za ta recept uporabimo le juho.

Za smetano namočimo indijske oreščke. Čez deset minut jih zmiksajte v majhnem mikserju s čim manj vode. Dodajte zrno soli. 

Zelje narežite na trakove, čebulo na rezine. Jabolko olupite in grobo naribajte.

V višji kozici segrejte olje in popražite čebulo, nato zelje in nazadnje jabolko. Med praženjem solimo, popramo in dodamo osmukane lističe timijana. Ko zelje oveni, zalijemo z jušno osnovo. Za lepo barvo in globok okus dodamo balzamičen kis. 

Kuhamo približno 15 minut. Zelje mora biti mehko. Juho kremno zmiksamo z zrnom česna, vrnemo v kozico in preverimo okus in gostoto. Morda bi namleli še malo popra, dosolili ali okisali. Juha naj bo dovolj gosta, da bo smetana na njej pustila sledi.

Smetano zlijte na sredo krožnika in z ročajem žlice zarišite spiralo.

Rdeče zelje se odlično ujame s poprom in timijanom. Vsebuje antioksidante, ki naj bi preprečevali obolenja prevbavil in srca, zato ga je dobro uvrstiti na vsakdanji jedilnik.