Sestavine (za dva)

– rdeča pesa

– 100 g brstičnega ohrovta

– korenček

– krompir

– kos ingverjeve korenine

– žlica oljčnega olja

– česen

– sol in poper

– pest indijskih oreščkov

– žlica arašidovega masla

– sveža zelišča (če jih najdete na vrtu)

detox juha z rdečo peso

Zelo okusna  kremna detox juha, ki jo pripravite iz različne zelenjave in zgostite z arašidovim maslom in indijskimi oreščki namesto s podmetom iz moke. Zaradi oreškov je hranilna in nasitna.

Vso zelenjavo očistite in narežite na kocke. Popražite jo na čisto malo olja, le toliko, da zadiši, nato zalijte z vodo in skuhajte do mehkega.

Približno tretjino juhe z zajemalko preložite v dober blender, dodajte indijske oreščke, arašidovo maslo, sveža zelišča, osmukana z vejic, in česen. Gladko zmiksajte in vrnite v lonec, da se juha ponovno segreje. Ponudite takoj.

Lekarna v kuhinji

Vsako leto v tem času se spomnem na ajurvedo, indijsko medicino, ki ima za prehod iz zime v pomlad kar nekaj nasvetov. Tako sem se lotila ponavljanja lanske snovi. Ajurveda priporoča, da se v tem času predvsem očistimo strupov, ki so se v hladnem obdobju leta neopazno nalagali v našem telesu, tako kot je prah legal na zgornje police knjižne omare. Zaradi toksinov smo utrujeni, težke noge vlečemo za seboj, že misel na akcijo je naporna, nad glavo visijo koprenasti oblaki zaskrbljenosti. Po ajurvedi je hrana zdravilo. Za razstrupljanje je treba v kuhinji uporabljati vsestransko začimbo kurkumo, topel in poživljajoč ingver, poper, koriander in cimet. Iz semen janeža in kumine kuhamo čaj ali jih dodamo kar med hrano. Zapovedan okus tega obdobja je trpko grenko, torej radič, motovilec, regrat, šparglji, mladi listi koprive. Za dobro čistilno akcijo je priporočljiv tudi zmeren post, na primer en dan v tednu samo zelenjavna juha.

Kuhanja sem se lotila z mislijo na pomladno utrujenost in brezvoljnost, kar je menda značilnost tega letnega časa in zato ni treba, da bi me kaj skrbelo. Zaloge pozitivne energije, svetlobe, mineralov in vitaminov so pošle, kakor tudi zaloge zimske zelenjave. Nič, treba bo potrpežljivo počakati na nov val zelenja in življenja, medtem pa se lahko znebim pajčevine po vseh kotih, naredim red po predalih in operem šipe na oknih, da ne bo videti, kot da je vsak dan siv in meglen.

V kuhinji se da pomagati k boljšemu počutju celo pri tako zahrbtni težavi, kot je spomladanska utrujenost.

S temi očmi sem opazovala svojo kuhinjo, ki naj bi bila spomladi nekakšna lekarna. Iz hladilnika sem potegnila nekaj vrečk z zelenjavo in se zamislila. Detox juha torej, iz vsega, kar najdem. Pa še hladilnik bo pospravljen, kar bo tudi prispevalo k boljšemu razpoloženju. Našla sem zguban gomolj rdeče pese, par korenčkov, nekaj lepih glavic brstičnega ohrovta, krompir, ki k sreči še ni začel kaliti, ingverjevo korenino imam vedno v hladilniku, zelišča so na vrtu. Vse je šlo v en lonec (po ajurvedi se v tem obdobju odsvetuje pretirana fizična aktivnost), sveža zelišča in česen pa sem dodala čisto na koncu, da je bila juha bolj detoxična. Brez težav bi jo jedla enkrat na teden.