Kdo bi si mislil, da lahko povežeš duhovnost in kuhinjo, v zadnjih letih pa razumem, da je duhovnost povezana z vsem. Seveda sem to vedela že prej, ampak zares sem to dojela dokaj pozno. Nekako se mi zdi, da sem potrebovala most, ki znotraj mene povezuje znanje ali tehniko ali nevsakdanjo izkušnjo z mojim vsakdanjim življenjem. Univerzum z materijo, pri čemer ni nujno, da univerzum iščem nekje zgoraj. Da se vrnem v kuhinjo, že dolgo imamo navado, da kuhamo po planetih v tednu. Način, kako se vsak dan uskladiš s prevladujočim planetom, je povzet po Steinerju. Tokrat ne bom nič napisala o antropozofiji, ker bi spet zašla s teme. Tema pa je duhovna kuhinja.

Torej imamo sedem planetov, ki pripadajo dnevu v tednu. Nedelja, začnem s tedenskim praznikom, pripada Soncu. Sonce je vladar zlato rumene pšenice (tudi pire, kamuta). S Soncem se kozmično uskladimo tako, da ta dan pripravljamo in seveda uživamo jedi iz tega žita. Torej v nedeljo zjutraj so palačinke in bel kruh obvezne. Za kosilo testenine, za večerjo pirin zdrob…skratka brez slabe vesti poln krožnik glutena 🙂 če ga telo tolerira. V ponedeljek vlada Luna, pripada ji riž, njena kovina pa je seveda srebro. Torek ječmen, dan, ko se kuha ješprenj (namočim ga že v ponedeljek zvečer), v sredo Merkur in prosena kaša. V četrtek imam največ težav, ker le redko uskladim Jupitra in rž, razen če Hana dan prej speče ržen kruh. Ržen kruh mora namreč stati nekaj ur, preden lahko odrežeš prvi kos. Drugače je lepljiv, zelo delikaten kruh. V petek so ovseni kosmiči v vseh oblikah, v soboto skoraj nikoli ne zamudim Saturnove koruze v obliki polente. In smo obrnili teden.

Če nič drugega, v enem tednu zamenjaš sedem žit, kar sploh ni tako slabo. Če se hkrati še uskladiš s planeti, toliko boljše. Meni je prijetno, ko v kuhinji zavestno spremljam kozmični ritem tedna. 

 

 

nedelja pšenica ( Sonce)

ponedeljek riž (Luna)

torek ječmen (Mars)

sreda proso (Merkur)

četrtek rž (Jupiter)

petek oves (Venera)

sobota koruza (Saturn)