Danes je prva nedelja v oktobru, topla in sončna. Že zjutraj sem si skuhala veliko skodelico kave in se lotila rezanja divjega kostanja. Dokler je še svež, se z lahkoto reže, potem pa vedno težje. In moja vrečka divjega kostanja me čaka že od petka, tako da nimam kaj odlašati. Nabran je bil samo iz celih oziroma razprtih ježic, da bi ostal kar se da svež.

Lani smo ga rezali kar nekaj dni, tako da je bilo suhega za nekje tri kilograme. Kar je zelo veliko. Z njim smo prali perilo vse leto in še za kakšen mesec imamo lanskega. Super se mi zdi, da eno leto nismo kupili nobenega praška za perilo, niti mehčalca niti tekočega detergenta. To je vsekakor najin najbolj uspešen zero waste projekt.

Družina porabi povprečno 18 l tekočega detergenta in 6 kg pralnega praška, kar vključuje tudi nekaj nepovratnih plastičnih embalaž, ki se težko reciklirajo ali sploh ne. Pri nas se pralni stroj vrti kar pogosto, še posebno poleti, ko imamo tedensko tudi do petnajst gostov, zato smo verjetno precej nad povprečno porabo.

Detergent za pranje perila iz divjega kostanja se je izkazal. Z njim smo prali belo in barvno perilo, pri različnih temperaturah od 75-30 stopinj. Madeže odstranjuje primerljivo z ekološkimi pralnimi sredstvi, ki sva jih uporabljali pred tem. Za trdovratnejše madeže imamo trdo milo, s katerim namažemo madež pred pranjem in le občasno dodajamo belilo za kuhinjske krpe (ekološko, kupljeno v trgovini brez embalaže Rifuzl).

Zanimivo, da je perilo po pranju z divjim kostanjem mehko brez mehčalca.

Kako to deluje? Narezan divji kostanj preliješ z vrelo vodo, pustiš pol ure, premešaš, da se izločijo saponini. Belo-rumenkasto tekočino odcedite v plastično posodico za detergent in to gre v boben. Kostanj, ki je ostal, lahko ponovno preliješ in uporabiš naslednji dan. Včasih uporabimo celo tretjič prelit kostanj, vendar je vsakič saponinov manj, zato ne opere več tako dobro.

Če se odločiš za izziv je tu recept za domač pralni prašek:

-naberi gladek, sijoč divji kostanj
-nareži ga na manjše koščke (en kostanj cca 15 koščkov)
za občutek: trije debeli kostanji zadostujejo za eno pranje
-posuši v dehidratorju, na peči, v pečici…v eni plasti (presenetljivo hitro splesni)
-alternativa bi bila, da daš svežega narezanega v zamrzovalnik (ni preverjeno)
-narezan kostanj shrani v odprti posodi ali, še bolje, v bombažni vrečki

Poleti so posušen divji kostanj napadli molji, zato smo ga preložili v zamrzovalnik

Za izdelavo pralnega praška potrebuješ zrel divji kostanj