Super hrana šparglji in prav tako zdravilne jagode so povezani v receptu s kvinojo.

100 g kvinoje
200 ml vode
pol šopka špargljev
oljčno olje
sol in poper
Preliv:
balzamičen kis
sol
oljčno olje
rukola
svež koriander
redkvice
veganska feta

 

Postopek

Kvinojo kuhajte v slani vodi v razmerju ena proti dva približno deset minut. Naj ostane čvrsta. Ko vsa tekočina povre, odstavite. Če se mudi, jo stresite v večjo skledo in razgrnite, da se hitreje ohladi.

Šparglje pripravite tako, da je zgornji del najdaljši, nekje deset centimetrov, ostali del stebla narežite na približno tri centimetre.

V ponvi na hitro prepražite narezane šparglje, solite in poprajte. Takoj, ko spremenijo barvo in so malenkost popečeni, jih vmešajte v kvinojo in pustite, da se ohladi.

Za preliv zmešajte kis in sol, prilijte olje in potresite.

Nasekljajte svež koriander, redkvice narežite na lističe, natrgajte malo rukole, feto narežite na kocke.

Ohlajeno kvinojo s popečenimi šparglji narahlo naložite v kozarec, prelijte s prelivom in potresite, da steče do dna. Obložite z jagodami in feto.

Tako pripravljeno malico odnesite s seboj v službo ali, še boljše, na piknik.

Malica iz kozarca? Verjetno najboljše, kar lahko pomalicam, kadar nisem doma, pa s tem ne mislim nič slabega o restavracijah. Super je sredi dneva posedeti na terasi in si privoščiti ne le malico, ampak tudi oddih od pisarniškega zraka, prehrupnih ulic in računalniškega zaslona. Kadar to ni možno in že vnaprej vem, da bom sredi dneva lačna, je boljše vzeti malico s seboj kot iskati nekaj za na hitro. Malica iz kozarca je lahko zelo dobra. Velikokrat se celo zgodi, da se že veselim tistega trenutka, ko bo čas zanjo. Dan bo stresen, ampak v kozarcu imam solato iz kvinoje, o njami.

Zakaj ravno iz kozarca? Preprosto zato, ker mora obstajati neka alternativa plastiki.

Vsi imamo doma litrske kozarce za vlaganje. Takšni so najboljša embalaža za s seboj. Saj ni treba, da so do vrha polni. Prenesejo, da vanje naložiš še vročo polento ali kašo. Z vilicami sežeš ravno do dna. Litrske kozarce ponovno uporabiš. Nič odpadkov. Malica, pri kateri ni nobenega odpadka, je trenutno svetovni trend. Oziroma bi moral biti.

Moj predlog je kvinoja z razkošno sezonsko zelenjavo, z gojenimi šparglji. Da bo solata še bolj privlačna in boste nanjo nenehno mislili ter pogledovali na uro med sestankom, ji dodajte jagode. Jagode in šparglji so dobri sosedje na vrtu, pogosto jih prodajajo na isti stojnici, ujamejo se tudi na krožniku.