to smo miPredavatelji in učitelji

V Novi šoli so se zbrali le najboljši učitelji in predavatelji, strokovnjaki z večletnimi izkušnjami na svojem področju, ki imajo radi to, kar učijo, in verjamejo v tisto, kar govorijo. Vsem je skupna iskrica optimizma, prava mera odgovornosti in iskrena želja, da svoje znanje prenesejo slušateljem.

Beba Splichal

Beba je ustanoviteljica in vodja Nove šole, učiteljica celostnega reikija kot načina življenja, umirjanja, meditacije in sproščanja. Z reikijem postanemo sočutnejši, dovzetnejši, bolj uravnovešeni, uporabljamo ga za energijsko podporo (samozdravljenje) in za posredovnje drugim (znano kot polaganje rok in pošiljanje energijske podpore na daljavo).

Dolgoletna predavateljica vodi šolo za naravno zdravljenje, kjer poleg reikija seznanja z zdravim prehranjevanjem in dnevno rutino, uči zaznavanje biopolja, razvijanje intuicije, tibetanske vaje, meditacijo, karmično diagnostiko, regresoterapijo in dinamiko skupine.

Metodo dinamike skupine je razvila skozi 15-letno prakso v kombinaciji različnih tehnik duhovnega razvoja. Izven programa šole je na urniku enkrat mesečno. 

R. MANIVANNAN, dr.med., B.A.M.S.

Študiral je na priznani ajurvedski fakulteti Ayurveda College Combinatore in diplomiral na univerzi dr.M.G.R. of Indian medicine. Je član združenja Tamil Nadu of Indian medicine Madra in indijskega ajurvedskega kongresa (All India Ajurvedic Congress).Dela kot ajurvedski zdravnik v Ljubljani.

V šoli predava o osnovah ajurvede, tipih (vata, pita, kapha) in s tem povezano o prehrani, ki ji tradicionalna indijska medicina posveča izjemno pozornost.

Vsak udeleženec ima na modulu možnost individualnega razgovora z ajurvedskim zdravnikom, ki mu s pulzno tehniko določi prevladujoči telesni tip.

Predavanje bo v angleščini, po dogovoru možen prevod.

Irena Šafer

Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka in svoje delo je z veseljem in uspešno opravljala kar nekaj let. Po osebni krizi si je začela postavljati vprašanja, ki je do takrat niso zanimala, spoznala je tehnike naravnega zdravljenja in z njimi najprej pomagala sebi. Zdaj je njena poklicna pot drugačna, bolj jo izpolnjuje in čuti, da tako lahko v življenju več prispeva k dobrim rešitvam.

Je terapevtka naravnega zdravljenja – reikistka, regresoterapevtka in medij.
V Novi šoli uči reiki, predstavi Auro somo in vodi meditacije.
Bogati jo več kot desetletje dolga pot raziskovanja in sodelovanja s številnimi avtorji, izvajalci, terapevti. Pridobila je praktična in teoretična znanja s področja biorgonomije, karmične diagnostike, šamanizma, Auro some, Bachovih esenc, I chinga, zdrave prehrane, upravljanja preko sreče po nauku Grigorija Grabovoja ter s šolanjem v Novi šoli pod mentorstvom Bebe Splichal.Izvaja reiki in energijske individualne terapije, regresoterapijo in medijstvo – stik z onostranstvom.

 

IRENA ROGLIČ KONONENKO

SlušateljemPsihologinja, svetovalka Bachove cvetne terapije ter učiteljica plesov v krogu se je učila na Bachovem inštitutu na Dunaju ter za plese v krogu na več seminarjih v Nemčiji in Avstriji. Na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo v Ljubljani vodi seminarje, cvetne delavnice in plese v krogu, prevaja knjige s področja duhovnosti in skupaj z možem nabira cvetove ter pripravlja esence.

Slušateljem šole predstavi napredno Bachovo cvetno terapijo kot duhovno zdravljenje s poudarkom na zaznavanju, ozaveščanju in konstruktivnem izražanju čustev ter povezanosti telesnega, duševnega in duhovnega v človeku.

Vsak udeleženec si bo lahko izbral svojo mešanico po intuitivni metodi. 

Na seminarju bo možno kupiti knjige o Bachovih esencah, znamenite rešilne (rescue) kapljice in mazilo.

Tina Pipan

Po zaključku formalnega študija (uni.dipl.org.dela) se je pet let izobraževala na področju djotiša, indijske astrologije, vastuja, ajurvede ter Bachovih cvetnih esenc. Več let se poklicno ukvarja s svetovanjem, piše, predava, raziskuje jogo in meditacijo in vodi tečaje in svojo šolo djotiša ter vastuja.

V Novi šoli predava vastu in djotiš, svetuje na osnovi tlorisa prostora, ki ga prinesete na modul, in izračuna vaše prevladujoče planetarne vplive.

Vastu je več kot 5000 let staro znanje o ureditvi bivalnega, delovnega prostora in okolice v skladu z naravnimi zakonitostmi in naravnimi elementi.

Tako kot je pomembna življenjska energija vsakega posameznika, tako je pomembna tudi življenjska energija prostora. Usklajenost obeh je odločilna, da se ustvari življenjska energija ali prana za prijetno življenje.

Djotiš, vedska astrologija, pomeni svetloba, pomaga nam videti čez in globje. In če je pot osvetljena, je tudi potovanje lažje. 

Jasna Matjašič

Jasna se kot mama treh otrok zaveda pomena zdravja cele družine, tudi štirinožnih članov, zato k izzivom vedno pristopi celostno. Je terapevtka naravnega zdravljenja, svetovalka Bachove cvetne terapije, terapevtka sodobne bioterapije, karmične diagnostike in intuitivne diagnostike, mojstrica reikija, vodi delavnice dinamika skupine in prakticira Atma Kriya Yogo. Veterinarka po osnovni izobrazbi nudi energijsko podporo tudi živalim.

Pri svojem terapevtskem delu povezuje znanje iz kitajske tradicionalne medicine, ayurvede, antropozofije, Tečaja čudežev, Skrivnosti, dihalnih in meditativnih tehnik, aromaterapije, zeliščarstva ter načina prehranjevanja in podpore z naravnimi pripravki. Rada bere, pleše in poje ter obožuje improvizacijo v svoji veganski kuhinji.

V Novi šoli uči, kako s pomočjo nihala prepoznavati subtilne informacije in jih odgovorno posredovati.

Nihalo, v kombinaciji z rozetami, se lahko učinkovito uporablja kot pomoč pri energijskem diagnosticiranju.

Ana Ličina

V nekaj urah vas nauči bistvene stvari o eteričnih oljih, zakaj je tako pomembno ekološko, osnov parfumeristike in mimogrede pripravi še osebni roll on za vse. Najlažje jo je opisati s temi besedami: navdihujoča učiteljica, ki v vsakem osupljivo hitro prebudi prvinsko kreativnost.

Sicer pa je Ana Ličina mednarodno certificirana aromaterapevtka. O aromaterapiji že deset let poučuje, predava, piše, prevaja tujo strokovno literaturo, vodi praktične delavnice ter organizira javne dogodke. Strokovno znanje izpopolnjuje na izobraževanjih v tujini, na Tajskem se je učila pri francoski aromaterapevtski šamanki Annick Pallard ter na Hrvaškem pri materi hrvaške aromaterapije Slobodanki Poštić ter njenemu kolegu Saši Raduloviću. S pedagoškim delom profesionalizira aromaterapijo v Sloveniji.

V Novi šoli predava in vodi delavnico aromaterapije, ki nas zapelje med pipete in bloterje, smreke, borovce, vrtnice, pa tudi med vonje, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo.

Tja, kjer še smola noro diši, v prostrani dišeči svet, ki tudi med svetovno norišnico ne diši nič manj lepo.

Neda Bras

Neda Popović Bras, univ.dipl.psih, je raziskovalka gibanja vseh vrst, najbolj tistega ne-giba, ki se še ni zgodil, ki je pripravljen in čaka. Skoraj trideset let vadi in uči qigong in taiji. Po štirih letih študija metode feldenkrais na Dunaju je pridobila certifikat za vodenje skupin, ozaveščanje skozi gibanje (ATM), in izvajanje individualne terapije s funkcionalno integracijo (FI).

V Novi šoli vodi delavnico ozaveščanja skozi gibanje po metodi feldenkrais. Gibe se običajno izvaja leže ali sede, in sicer tako, da se upošteva tempo in gibalni razpon vsakega udeleženca. Udobje, lahkost in kakovost gibanja so glavna merila pri teh vajah, usmerjenih k razvijanju večjega nadzora nad tem, kar delamo in kako to delamo.

Metoda feldenkrais povečuje gibljivost in razpon giba, izboljšuje gibalno usklajenost in prožnost, vitalnost, jasnost, širi samozavedanje ter izboljšuje posameznikovo podobo o sebi. Spodbuja, da se močneje opremo na okostje; okostje je tisti del, ki naj nosi težo. Pogosto se dogaja, da premalo uporabljamo svoj skelet in preobremenjujemo mišice, zato smo utrujeni in se slabo počutimo.

Darja taisa cerkvenik

 

Je strokovnjakinja za procese osebnostnih sprememb, komunikacije in odnosov ter spreminjanje nezavednih vzorcev. Ima svojo psihoterapevtsko prakso v Ljubljani, kjer dela s posamezniki in pari. Za skupine vodi delavnice nenasilne (povezovalne) komunikacije in delavnice na različne teme: čuječnost, žalovanje, anksioznost, stres, travma, metoda EFT (tapkanje) … Izvaja individualne tečaje refleksoterapije in je članica državne izpitne komisije za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK refleksoterapevt/ka).

Na človeka gleda celostno, pri svojem delu upošteva globlje vzroke in sistemske povezave. Nenehno se izobražuje in je vključena v supervizijo.

Po izobrazbi je profesorica defektologije, integrativna psihoterapevtka, certificirana trenerka nenasilne komunikacije, refleksoterapevtka, shiatsu terapevtka, NLP Master Coachinja, certificirana izvajalka metode EFT, sistemska terapevtka po metodi Berta Hellingerja, reiki terapevtka 3. stopnje, usposobljena je za delo na kriznem telefonu in je nekdanja prostovoljka v društvu Hospic.

V življenju je počela že kar nekaj različnih stvari in živela na več koncih sveta, med drugim v Novi Zelandiji, med preprostimi ljudmi v Laosu (skoraj pet let), na Tajskem in Kitajskem.

V Novi šoli vodi dvodnevni seminar Povezovalne komunikacije po metodi dr. Marhalla Rosenberga (NVC – Nonviolent Communication™).

Ana Ivandič
Tarot

Ana Ivandič

 

je energijska terapevtka in intuitivna sogovornica. Tarot je odkrila pred mnogimi leti, ko je nekega novemberskega sivega večera hodila po Čopovi objeta v temen oblak in nenadoma začutila sončni žarek energije. Sledila mu je s pogledom in v izložbi knjigarne zagledala naslov Mitološki tarot. Instinktivno se je odzvala klicu in začela se je njena velika ljubezen.

Danes so tarot karte, predvsem tiste od Aleistra Crowleyja, njen najljubši način vpogleda v človekovo naravo in izzive posameznika.

Znanje so ji prinesle življenjske izkušnje in delo z ljudmi, mnoge knjige in različna izobraževenja. Posebno hvaležna je za dragocene učitelje, kot so Beba Splichal, Marjan Ogorevc, Tadej Pretnar in Shana Flogie. 

Tarot pogosto povezujemo z vedeževanjem, a je veliko veliko več kot karte, ki napovedujejo prihodnost. V resnici so tarot karte neizčrpna zakladnica modrosti o človeku in naravi, o delovanju vesolja in energij. Nekateri ga imenujejo knjiga živih, v kateri se skrivajo skozi simbole čisto vse skrivnosti našega obstoja, arhetipi, moč vseh elementov, človeške kakovosti in načini delovanja. Oseminsedemdeset kart prinaša pogobljen vpogled v naše izzive, priložnosti in darove ter pomagajo razumeti naše blokade, samodestrukcijo ter slepe pege. Razumeti sporočila tarota pomeni razumeti samega sebe in delovanje energij okoli nas, kar omogoča, da si sami kreiramo želeno prihodnost.

 

Vita Lesnjak

Tehnike naravnega zdravljenja jo spremljajo v vsakdanjem življenju že od malih nog, saj so ji bile v veliko oporo v fazah zdravljenja dolgotrajne bolezni. Med študijem filozofije je iskala odgovore na vprašanja o svojem obstoju. Vir navdiha in svobode je zanjo narava, zato velik del informacij in znanja najde ravno tam. Z radovednostjo je raziskovala različne tehnike, kjer je poglabljala znanja o meditaciji, telesnih procesih, zdravemu načinu življenja, Theta healingu, Bachovih esencah, reikiju. Reiki danes tudi uči, vodi meditacije in še naprej raziskuje.  Trenutno se uči vedsko astrologijo.
V Novi šoli uči reiki, vodi vaje za zaznavanje energij in meditacije.

Reiki, meditacija

Nicole Drakulič

Nicole je po izobrazbi diplomirana umetnostna zgodovinarka, dela pa kot samostojna snemalka in asistentka kamere za igrane in dokumentarne filme, inštruktorica in aktivna članica evropskega dela neprofitne svetovne organizacije za šamanske študije ( Foundation for Shamanic Studies) ter vodi in organizira osnovne in napredne seminarje core šamanizma v Sloveniji in na Hrvaškem. Izvaja individualne šamanske terapije, rituale ob pomembnejših dogodkih in prehodih v življenju, čiščenje prostorov in zemlje s šamanskimi metodami.

V Novi šoli vodi dvodnevni osnovni izkustveni seminar šamanizma, na katerem predstavi tradicijo šamanov in nekatere metode vstopa v nevsakdanjo resničnost s pomočjo enakomernega bobnanja, plesa in petja.

Po teoretični osnovi sledi praktično delo, šamansko potovanje, s katerimi prebudimo svoje speče duhovne potencijale.

Simona Budna

 
Kot refleksoterapevtka deluje v Ljubljani in Novi Gorici. Svoje strokovno znanje nenehno dopolnjuje in poglablja tako pri domačih kot tujih strokovnjakih: Heinrike Bergmans: Sarafijn osnovna tehnika (izvaja in poučuje) in coaching, materinska refleksoterapija; Helga Dittmann: psihosomatska refleksoterapija, osnove aurikuloterapije, branje stopal; Hanne Marquardt; Anneke van’t Wout; Aliki Vythoulka: vertikalna refleksoterapija. Izobraževanje in izpit iz nevrološke refleksoterapije je opravila pri Nicu Pauly.

Sodelovala je pri nastajanju prvega učbenika o refleksnoconski masaži v Sloveniji, avtorice Maje Vrhunc.

Je članica državne izpitne komisije za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij.

Inicirana je v 3. stopnjo Usui Shiki Ryoho Reiki sistema naravnega zdravljenja.

Modul refleksoterapije v Novi šoli vodi s kolegico refleksoterapevtko Tatjano Cvetko.

Vesna Gorjanc

Homeopatinja in zdravnica integrativne medicine je leta 1995 diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, se kasneje izobraževala področjih homeopatije in drugih vej integrativne medicine, vzgoje, izobraževanja, psihologije in medicinske hipnoze.

V Novi šoli predava o homeopatiji kot naravnem, nežnem in učinkovitem načinu zdravljenja. Predstavi najpogostejše homeopatske pripravke (globule), primerne za samozdravljenje, ki so dostopni v lekarnah brez recepta.

Albert Einstein je povedal: »Vera brez znanosti je slepa. Znanost brez vere pa hroma.« Kljub napredku znanosti in visoki tehnološki opremljenosti je sodobna medicina vedno bolj in bolj hroma.

»Medicus currat, natura sanat!« je modrost, ki so jo učili že v antiki. Lahko zdravimo, vendar pozdravi le narava (sama). Grški filozof Platon je povedal, da je največja napaka medicine v tem, da zdravnik zdravi samo oboleli del telesa, ne vidi pa celote.

 

Zeliščarstvo

Monika Mulej

Po študiju organizacije dela je začela znanje iskati drugje, v naravi, v hoji po žerjavici, plesom, čutenjem energij, raziskovanjem ekoloških vasi.

Vedela je, da jo kličejo zelišča, rastline. Pri 23. letih je začela hoditi na predavanja o zeliščih, obiskovala zeliščne kmetije, delavnice, brala knjige, raziskovala o zeliščih, kolikor se je le dalo.

Odraščala in živela je na osamljeni hribovski kmetiji, kjer je bilo zelišč v izobilju.

S prvo oddajo o zeliščih jo je pot peljala na lokalni radio. Rada je imela delo novinarke, najlepše pa je bilo, da je imela dovolj časa za nabiranje zelišč. In takrat je že registrirala osebno dopolnilno delo, šla na prvo stojnico in imela svoj mali zeliščni vrt. Dobila je svojo radijsko oddajo “Zeliščni šopek”.

Dva meseca se je učila pri zeliščarju Darrelu Martinu v Louisiani, v Ameriki. Domov se je vrnila še bolj odločena, da nadaljuje pot z zelišči. Danes se ukvarja z zelišči, predava, vodi delavnice in živi na zeliščarski kmetiji z možem in dvema otrokoma. Pogosto jo sprašujejo, ali se lahko preživljaš z zelišči. Če je to tisto, kar rad delaš, je v tem tudi veliko veselja, zadovoljstva, osebne izpolnitve, odgovarja, in verjame, da le tako lahko daš najboljši prispevek drugim.

V Novi šoli vodi seminar, kako začutiti rastline in si do zdravega imunskega sistema pomagati z zelišči.

Ayurveda

Lakshmi Ravindranath

Dr. Lakshmi Ravindranath je kvalificirana ajurvedska osebna zdravnica iz Indije. Študij ajurvedske medicine je zaključila na univerzi Sri Sri College of Ayurvedic Science and Research v Bangaloru, nadgradila pa ga je z magisterijem na univerzi Bharati Vidyapeeth Deemed v Punu.

Specializirana je za ajurvedsko interno medicino, zelo priznano pa je tudi njeno delo na področju raziskav obolenj in moten ščitnice in ajurvedskih pristopov k zdravljenju teh oblenj. Njena raziskava, Konceptualna študija hipotiroidizma v ajurvedi, je bila v obliki članka objavljena v mednarodnem strokovnem časopisu Ayushdhara. Svoje delo na tem področju je pogosto predstavila na konferencah ajurvedske medicine v Indiji.

Dr. Lakshmi Ravindranath je zelo dinamiča oseba, polna energije in svoje delo opravlja s profesionalnim in prijaznim pristopom. Pred prihodom v Slovenijo je delala v bolnišnici Sri Sri Ayurveda v Bangaloru, kot nadzornica izvajanja očiščevalnega postopka Panchakarme, nato pa je kot ajurvedska svetovalka in izvedenka za pulzno diagnostiko delala v Italiji in Nemčiji.

Od leta 2020 živi v Sloveniji in je soustanoviteljica Holističnega centra Swasthya.

 

Nuša pevc

Mednarodno certificirana učiteljica joge RYT400 in ustanoviteljica največjega joga centra na obali, Nush Yoga Shale.

Nuša Pevc je po izobrazbi novinarka, saj si je že od nekdaj želela spreminjati svet na bolje. A je po nekaj letih novinarskega dela ugotovila, da ji ne omogoča želene kreativnosti in doprinosa družbi. Spoznala je, da lahko preko poučevanja joge dejansko doprinese, učinkuje, izboljša, pomaga – spreminja svet na bolje.

Sodobna posturalna joga, kot jo poznamo v zahodnem svetu nima veliko zveze s starodavno, več tisočletij staro jogo. V resnici je joga veda o življenju, ponuja nam napotke, kako se osebnostno razviti, kako zmanjšati nepotrebno trpljenje, se bolje spoznati, priti v stik s sabo, premagati umske zablode, postati boljša verzija sebe. Uči nas iskati ravnovesje, kaže nam našo povezanost z naravo, drugimi ljudmi in vsemi živimi bitji. Daje nam orodja za premagovanje ovir, razvijanje potenciala in osebno rast.

Zato Nuša ves čas išče načine, kako poskrbeti, da bodo njene ure trening za življenje – tako s psihološkega kot fizičnega vidika mora biti joga FUNKCIONALNA. Namen vsega, kar se na urah joge naučimo, je, da to lahko uporabimo tudi, ko nismo na podlogi za jogo in si na vseh nivojih izboljšamo kakovost življenja. Jogijska znanja prepleta s sodobnimi znanstvenimi dognanji in tehnikami za osebno rast z različnih področij.

V Novi šoli vodi modul: Joga – uporabna tehnika za življenje

Joga

Ajda Rooss

Ajda Rooss (1973) je diplomirala na oddelku za dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Petnajst let je delovala kot samostojna vsestranska lutkovna in televizijska ustvarjalka. Leta 2011 je sprejela mesto umetniške vodje Lutkovnega gledališča Ljubljana. Njena umetniška vizija je doprinesla k mednarodni prepoznavnosti gledališča in prispevala k nastanku priznanih uprizoritev, ki so prejele številne domače in tuje nagrade. Dve desetletji skozi lastno ustvarjanje ter s pomočjo najrazličnejših umetniških in duhovnih praks preizprašuje predvsem odnos do umetnosti in posameznikove lastne ustvarjalnosti, pa tudi svojo žensko esenco, ki je v intenzivnem času prestrukturiranja patriarhalnih sistemov večkrat na preizkušnji.

Ajda Rooss v Novi šoli vodi ustvarjalno delavnico in seminar z naslovom Sence v umetnosti, sence v našem življenju.

Senca je zagotovo ena najbolj produktivnih metafor v umetnosti. Poznamo jo v poeziji, književnosti, filmu, fotografiji, likovni umetnosti. Senčno gledališče umeščamo med najstarejše oblike človekovega umetniškega izražanja. Seže v čas jamskega človeka, ki naj bi s pomočjo senc, ki jih je ogenj risal na stene jam, vzpostavljal stik s svojimi predniki. Skozi kreativno raziskovanje senc v umetnosti bomo spregovorili o odnosu do naših lastnih senčnih delov, hkrati pa bomo skozi ustvarjanje preizpraševali svoj odnos do kreativnosti in različnih možnostih njene manifestacije.

Sence v umetnosti, sence v življenju
Tajništvo šole

HAna splichal

dipl. pravnica, fotografinja, blogerka, pekovka, soavtorica dveh kuharskih knjig, strastna zagovornica okoljevarstvenih tem, še posebno zero waste. 

V Novi šoli skrbi za papirologijo in organizacijo, da vse teče kot po maslu (veganskem).