Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, izvaja pa se povsod po svetu kot oblika komplementarne in alternativne medicine. Beseda Ayurveda je v sanskrtu sestavljena iz besede »āyus«, kar pomeni »življenje« in »veda«, kar pomeni »znanje« ali »znanost«. Ajurveda ali v prevodu znanje o življenju pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. To pomeni, da človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo.

Ko poznamo svojo osnovno konstitucijo, pitta, vata ali kapha, se lažje ujamemo v pravilne ritme in za nas primerne dnevne rutine ter imamo bogatejše življenje preko bolj celovitega pristopa k zdravju.

V ajurvedi hrana prevzame vlogo zdravila. Zelo pomembno je, katero vrsto hrane vnašamo v telo, saj le ta vpliva na zdravje, videz, vedenjske vzorce in celo na čustva.

Hrana je vir življenja. Ustrezna prebava pa je vir zdravja. Hrana nas nahrani, vzdržuje in zdravi. Starodavni modreci so vedeli, da je hrana zdravilo in da nobeno zdravilo ne more popraviti slabe prehrane. Uspešnost prebave je povezana z mislimi, okoljem in čustvi. Avtonomni živčni sistem se deli na simpatični in parasimpatični živčni sistem, ki sta si nasprotna. Kar pomeni, da je prebava lahko dobra ali slaba kljub temu, da je samodejna. Pogosto med prehranjevanjem razmišljamo o službi in ostalih problemih, se naša prebavna energija preusmeri drugam. Kadar smo med prehranjevanjem čustveno napeti, prevlada simpatični živčni sistem (kri se povečano pretaka v periferni del mišic, stran od trebuha; prebavni sokovi nehajo krožiti, peristaltika se ustavi). Ko smo z mislimi prisotni pri obroku, prevlada parasimpatični živčni sistem in s tem prebava in peristaltika normalno delujeta.

V ajurvedi je pomembno vodilo osnovna konstitucija, tudi pri prehrani, kar pomeni na primer, da se morajo ljudje s konstitucijo pita izogibati hrani, ki spodbuja pito, uživati pa živila, ki jo blažijo. Uravnotežen obrok, ki je obogaten z zelišči in začimbami koristi vsem trem konstitucijam in poživlja telesno odpornost. Prehrani in dnevni rutini je na modulu ajurvede namenjene največ pozornosti.