Bioenergijsko zdravljenje poteka v zamaknjenem stanju, v napol meditaciji, ko se možgansko valovanje (um) umiri. Pri tem bioenergetik posredovanje energijske podpore običajno nakazuje z rokami, ki so usmerjene z dlanmi proti osebi, ki jo želi sprejeti. Izkušeni bioenergetiki lahko to naredijo tudi brez mahanja z rokami in celo na daljavo.

Kaj pravzaprav je bioenergija

Pred kratkim mi je učenka reikija povedala, da je bila zanjo največja prelomnica v življenju, ko sem ji posredovala energijsko podporo iz Indije. Občutila jo je zelo intenzivno kot valovanje energije, toploto in mojo prisotnost. V resnici to ni nič kaj takšnega. Vsak se tega lahko nauči. Fiziki znajo pojasniti ta pojav tudi v znanstvenem jeziku.

Od bioenergetika se pogosto pričakuje nekakšen čudež. Ne rečem, da to ni možno. Že samo sprejemanje energijske podpore, doživljanje sebe kot duhovnega bitja in občutenje, da se nekaj dogaja, česar prej še nikoli niste občutili, lahko vaš svet obrne na glavo in v vas sproži samoozdravitvene procese. Vsak človek ima tudi svojo svobodno voljo in usodo, kar mora vsak bioenergetik spoštovati. Včasih že s samimi najboljšimi nameni, da bi pomagali, lahko posegamo, kamor ne bi smeli. Zato je za zdravilca nujno poznavanje etike, ki je lahko prirojena ali privzgojena, če ne, se jo je treba naučiti na ustreznem izobraževanju.

Zdravljenje z bioenergijo zajema vse tehnike, pri katerih terapevt, ki ima ustrezne sposobnosti in znanje, z zavestno odločitvijo posreduje drugi osebi energijsko podporo. Tudi reiki lahko uvršamo med takšne metode.

Klasična medicina se že zanima za bioenergijsko podporo zdravjenju in nekateri zdravniki niso več tako zelo odklonilni, kar daje upanje, da se bosta oba pristopa nekoč podpirala v dobro pacienta. Bioenergija in klasična medicina se nikakor ne izključujeta, temveč odlično dopolnjujeta. V nekaterih bolnišnicah po svetu je reiki že dopolnilno zdravljenje in poročajo, da so učinki izjemni.

Zdravljenje z bioenergijo ima dolgo tradicijo in je najverjetneje staro toliko kot človek. Vsak dotik druge osebe z iskreno željo, da ji pomagamo v stiski in pripravljenost te osebe, da takšno pomoč sprejme, lahko imenujemo zdravljenje z bioenergijo. Domnevam, da ta sposobnost energijske podpore ni lastna samo človeku, ampak da jo imajo in uporabljajo tudi živali.

Načini posredovanja energijske podpore so znani v vseh starih kulturah in niso nekaj, kar bi si izmislili v zadnjih letih. V starem Egiptu je bila na primer znana praksa, da so svečeniki usmerili dlani proti bolnim in jim tako posredovali zdravilno energijo, prizori pa so se ohranili na risbah in v zapisih. Filozofski in zdravilni koncepti o energijskem ustroju človeka se prvič oblikujejo nekje pred 5.000 leti kot indijska in kasneje kitajska tradicionalna medicina, iz katerih še danes nastajajo novi pristopi v naravnem zdravljenju. V zahodni civilizaciji smo o zdravilnem dotiku spregovorili precej pozno, šele v času Hipokrata v stari Grčiji. Tehnika polaganja rok ali pomikanja nad prizadetim delom telesa je veljala za običajno prakso in ne za nekaj skrivnostnega. Ko se je začela razvijati znanstvena medicina, je zdravljenje z energijo prišlo v roke zdravilcev laikov. Zanimivo pa je, da je temelje sodobnemu zdravljenju z bioenergijo postavila prav znanstvenica, ameriška doktorica fizike Barbara Ann Brennan.