Radiestezijsko nihalo je le eden izmed pripomočkov, ki prevaja subtilne energije v nam razumljiv jezik. Ko osvojimo osnove in vemo, kje je meja dovoljenega, je njegova uporaba zanesljiva, varna in skoraj neomejena.


Že od nekdaj so ljudje iskali načine, da bi razumeli vidni in nevidni svet. V ta namen se še danes uporabljajo različni pripomočki, kot so bajalice, nihala, biotenzorji, L-antene, sem sodi tudi bioresonanca. Za subtilno zaznavanje lahko uporabimo tudi svoje telo in se izmojstrimo v izvajanju mišičnih testov, blinkanja ali neposredni telesni zaznavi. Vsi imamo potencial, dovzetnost in zmožnost komuniciranja z nevidnim svetom.


Dobro je poznati prednosti in slabosti izbranega pripomočka. Področja radiestezije so odkrivanje različnih sevanj, komunikacija z univerzalnim informacijskim poljem, iskanje pogrešanih oseb ali predmetov, teleradiestezija ter diagostični in terapevtski del, kjer delamo z nematerialnimi, energijskimi strukturami. Nihalo, v kombinaciji z rozetami, se lahko učinkovito uporablja kot pomoč pri energijskem diagnosticiranju na osnovi delovanja čaker, karmične diagnostike, ayurvede, kitajske tradicionalne medicine ali drugih metod. Vendar še posebej, ko posegamo v energijski, za večino neviden svet, je za naše dobro, da se zavedamo svojega početja in tudi prevzamemo odgovornost za posledice svojega delovanja. Pomembno je, kaj in zakaj nekaj počnemo, da znamo razlikovati med radovednostjo, pomočjo in zlorabo moči.


Tako kot povsod so tudi pri delu z nihalom možne napake, zato je treba pravilno ovrednotiti dobljene informacije in poznati vzroke napačnih rezultatov. Da sploh lahko beremo subtilne informacije, je treba ozavestiti in premostiti osnovne ovire pri delu z energijami ter doseči stanje za izvenčutno zaznavanje. Takrat se šele lahko zanesemo na dobljene rezultate. Pomembno je, iz katerega polja zavedanja delujemo. Potem zanesljivo vemo, od kod informacija prihaja in ali ji lahko zaupamo.