Ljubezen na prvi vonj!

Aromaterapija … Naš planet je izredno darežljiv. Daje nam mandlje, orehe, lešnike, konopljo, sončnice, lavando, kamilico, ognjič, vrtnico, rožmarin, smilj in še in še. In kar je dobro odznotraj, je dobro tudi odzunaj. Zato iz nekaterih rastlin stiskamo olja, iz drugih pridobivamo eterična olja in hidrolate, tretje maceriramo ali iz njih izdelujemo tinkture. Če temu dodamo še glino, sol, vosek in rastlinska masla, smo popolno opremljeni za kraljevsko kozmetično razvajanje našega telesa. Ob takšnih draguljih matere narave lahko docela mirno odklonimo nekvalitetne in cenene materiale, ki se skrivajo v bombastičnih plastičnih lončkih na policah trgovin. V njih skoraj ni drugega kot frakcije nafte, penilci, emulgatorji, umetne dišave in konzervansi. Droben krmežljav jabuček prastare sorte ali pesticidov polno bleščeče ogromno jabolko, to je tu vprašanje! Nega kože je lahko tako zelo preprosta in tako zelo kvalitetna. Svojo strast in izkušnje želim deliti z vami, ker menim, da je čas za vse vrste emancipacij in tako tudi za “masovno kozmetično emancipacijo”, pravi Ana Ličina in predstavi njeno doživljanje aromaterapije.
Nekatera eterična olja in hidrolate na predavanju tudi preizkusite z lastnim nosom in kožo. Tako boste laže presodili, kaj vam ustreza in kaj je primerno za v razpršilnik. Razloži, zakaj nas bo pri sintetični dišavi iz trgovine verjetno hitreje bolela glava. Na praktični delavnici v naravi izdelate hidrolat in morda še kaj.

Ko se začneš poglabljati v aromaterapijo, kmalu ugotoviš, da še zdaleč ne gre le za dišeče kapljice. Čista estetika pozabljenega predajanja vonju se preplete z zeliščarstvom, zdravilstvom, nego kože, odgovornim odnosom do okolja, šamanizmom, aktivizmom, ročnimi deli in še marsičem, pravi predavateljica Ana Ličina.A