Moč dotika je izjemna.

Dobro se je spomniti, da je dotik naše čutilo, s katerim smo najprej navezali stik z zunanjim svetom. Preden smo spregledali. Preden smo spregovorili. In da ga danes lahko uporabimo tudi za most, ki povezuje um s telesom, ki spaja odtujene in ločene dele.

Refleksoterapija stopal kot metoda temelji na razumevanju, da je celo telo preslikano na stopalo. Fizično, čustveno in mentalno; fizično in energetsko. Obravnava refleksne cone, ki so posredno povezane z originali v telesu. Začutimo napetosti, zatrdline, otekline, udrtine, te predele obdelamo z namenom ponovne vzpostavitve njihove pretočnosti.

Refleksoterapija sprošča, izboljšuje počutje, ustvarja ravnovesje, ozavešča. Njena učinkovitost je odvisna od reakcijskih kapacitet uporabnika, njegove vitalnosti, od vrste težav in volje da se jih odpravi, biološke starosti in načina življenja.

Če stopala samo dobro pregnetemo, je učinek že blagodejen, ker smo delovali na dele telesa, ki so zelo oživčeni, a pogosto slabo prekrvavljeni; zaščiteni v obuvalih, ki so često neusklajena z obliko stopal; preveč obremenjeni zaradi stoječega dela.

Refleksoterapija je bila pred časom izbrisana s seznama zdravilskih metod in uvrščena med dejavnosti osebne nege. Zato ne smemo več navajati, pri katerih konkretnih zdravstvenih težavah je učinkovita, ampak le da sprošča, harmonizira, izboljšuje počutje. Toda njena uporabna vrednost je kljub okrnjenim razlagam ostala nespremenjena.

Naša telesa so vrhunsko dovršen sistem, dokler se ne zgodijo neravnovesja. Dlje časa trajajo, bolj zameštrana je notranjost…vzroki so lahko drugje, kot se kažejo. Vztrajnost in potrpežljivost se obrestujeta. Samo dopustiti je treba.

Refleksoterapija ne nadomešča medicinske diagnostike niti vedeževalskega dela, četudi nam stopala marsikaj povedo.